Keuzehulp

Het verschil tussen enkelwandige en dubbelwandige houtkachels

Een houtkachel kopen die het beste bij jouw wensen past, is vrij lastig door het grote aanbod. Er zijn verschillende aspecten waar je op voorhand afwegingen in kunt maken. Denk aan het fysieke uiterlijk, de capaciteit, het rendement en de prijs van de houtkachel. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat houthaarden op verschillende manieren warmte verspreiden. Zo zijn er enkelwandige en dubbelwandige kachels. In deze blog vertellen we je hier graag meer over, zodat jij eenvoudiger een keuze kunt maken.

In het Livn assortiment vind je twee verschillende soorten kachels. De enkelwandige en de dubbelwandige houthaarden. Bij enkelwandige houtkachels is er sprake van stralingswarmte en bij dubbelwandige houtkachels is er sprake van convectiewarmte.

Enkelwandige kachels – stralingswarmte

Stralingswarmte verwarmt mensen en objecten die in het bereik liggen. Deze warmte is te vergelijken met de warmte van de zon, maar dan zonder schadelijke uv-straling. Je voelt de warmte dus direct zodra deze jou bereikt. Dit gevoel van intense warmte heeft te maken met de golflengte van de infraroodstraling van het houtvuur. Stap jij uit de verwarmde zone, dan voelt het kouder aan omdat de lucht beperkt wordt verwarmd. Doordat de lucht beperkt wordt verwarmd, zal de ruimte minder gelijkmatig opwarmen. Een voordeel van stralingswarmte is dat er geen luchtcirculatie plaatsvindt, waardoor stof nauwelijks kan gaan rondwarrelen. Enkelwandige stralingskachels zijn geschikt voor in een ruimte met een hoog plafond, een woonkamer met een open trapgat of in een open ruimte/veranda. Met andere woorden: ruimtes waar directe warmte nodig is.

Houd er rekening mee dat de buitenwand van de enkelwandige haard erg warm wordt. Hierdoor kunnen objecten niet dichtbij de houtkachel geplaatst worden én mag de kachel niet te dichtbij de muur geplaatst worden.

Stralingswarmte vs convectiewarmte

(Stralingswarmte)                                                                     (Convectiewarmte)

Dubbelwandige kachel – convectiewarmte

Convectiewarmte verwarmt juist de lucht in de ruimte. Bij deze vorm wordt koude lucht onder de kachel aangezogen. Dit wordt vervolgens tussen de dubbelwandige zijwanden van de houtkachel opgewarmd en via de bovenkant vrijgegeven. De warmte stijgt naar het plafond en wordt daarna naar beneden ‘gedrukt’. De dubbelwandige houthaard zorgt voor een geleidelijke opwarming van de ruimte. Je kunt deze warmte vergelijken met de warmte uit een radiator. Het duurt relatief langer voordat de ruimte verwarmd is, maar als de lucht eenmaal verwarmd is, dan is de gehele ruimte voorzien van heerlijke warmte. Houd er rekening mee dat er bij convectiewarmte luchtcirculatie plaatsvindt.

Dubbelwandige houtkachels zijn geschikt voor een gesloten ruimte/veranda. De buitenwand van de dubbelwandige houtkachel wordt minder warm, waardoor objecten dichterbij de kachel geplaatst kunnen worden. Het is een kindvriendelijke manier van verwarmen.

Voor- en nadelen per houtkachel

 Voordelen enkelwandige kachel  Nadelen enkelwandige kachel
  • Personen en objecten worden snel verwarmd
  • Ook de ruimte verwarmt sneller doordat personen en objecten indirect de lucht verwarmen
  • Handig voor in ruimtes met een hoog plafond, een trapgat of een open ruimte/veranda
  • Het verwarmen van de ruimte gaat minder gelijkmatig
  • De warmte blijft minder lang hangen
  • De houtkachel en het kijkvenster worden zelf erg warm, objecten kunnen niet nabij de kachel geplaatst worden 
  • Het kan een tijdje duren voordat de kachel warm is
 
 Voordelen dubbelwandige kachel  Nadelen dubbelwandige kachel
  • Dichtbij de kachel is het minder warm, objecten kunnen rondom de kachel geplaatst worden
  • De gehele ruimte, ook de hoeken, wordt geleidelijk verwarmd
  • De warmte blijft langer hangen 
  • Handig voor in een grote, gesloten ruimte/veranda
  • Doordat de warmte opstijgt, is het boven warmer dan beneden
  • Het opwarmen van de gehele ruimte duurt relatief langer
  • Doordat de lucht circuleert kan er stof gaan rondwarrelen
 
 

 

Kortom: jouw persoonlijke voorkeur, de inrichting van de ruimte en de vorm van verwarmen bepaalt of je voor stralingswarmte of convectiewarmte kiest. Ben jij er al uit?

Misschien ook interessant