DIY: moderne haardombouw maken
Wil jij een haardombouw maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Interieurfanaat en doe-het-zelver Nicole van het Instagram account @witzandwonen doet het graag voor. Zo kan ook jij zelf een elektrische haard inbouwen. Nicole gebruikte Livn inbouwhaard Marly om haar slaapkamer een sfeervolle finishing touch te geven. Ook creëerde ze op deze manier extra kastruimte: een win-win dus! Lees gauw verder om te lezen hoe Nicole dit aanpakte.
Elektrische haard inbouwen
Toen wij in juli 2019 de sleutel van onze huidige woning ontvingen, zijn we gaan verbouwen. Alles is in de basis aangepakt, maar de sfeer moesten we nog gaan toevoegen. In de winter van 2021 zijn we gestart met ‘project slaapkamer’. Daar hebben we een houten visgraat muur geplaatst achter het bed, wat een geweldig effect gaf aan de ruimte. Maar er was altijd een muur die ongevuld bleef. Een wit canvas wat nog stond te wachten op een transformatie. Ik wilde altijd al een elektrische haard inbouwen in huis. Beneden waren alle muren gevuld, dus waarom niet in de slaapkamer!? De perfecte opvulling voor de lege muur en het creëert een romantisch sfeertje.
Daarnaast miste ik toch wel wat opslagruimte in onze slaapkamer. Aangezien er nog genoeg ruimte vrij was in de haardombouw, bouwde wij een opbergkastje in. Deze is weggewerkt in de muur en met een druksysteem te openen. Je ziet er bijna niks van! Hieronder vertel ik hoe we te werk gingen.
Haardombouw maken
Stap 1: Schetsen & meten
Allereerst is het natuurlijk van belang dat er een plan wordt gemaakt, dus ik ben gaan schetsen. Na het maken van het ontwerp, konden we aan de slag met het inmeten van de ruimte. Onze haard wordt geplaatst naast de deur van de slaapkamer. Op 10 cm afstand van de deur begon het eerste wandje. Aan de andere kant van de haard blijft er ook een stuk bestaande muur over. Hierdoor creëren we een nisje naast de haard, waar wij later nog zwevende planken plaatsen.
Stap 2: Frame bouwen
Aangezien het kastje dat wij boven de haard plaatsen dieper is dan de haard zelf, was het handig de haard op een ‘tafeltje’ te zetten. Op deze manier stond de haard stevig op de juiste hoogte, maar konden we het tafeltje nog naar voren of naar achteren verschuiven. Na het maken van het tafeltje, bevestigden we het opbergkastje op de juiste plek aan de muur. Dit was de basis voor de rest van de maten. Vervolgens bouwden we het frame om het kastje heen. Hierbij hielden we rekening met de maten van de haard + 10 cm aan weerszijden.
Tip: Vergeet niet rekening te houden met de dikte van het plaatmateriaal wat op het frame geplaatst zal worden. Deze dikte trek je af van de maat van het frame.
Stap 3: Plaatmateriaal monteren
Nadat het frame stevig is, kan het plaatmateriaal er tegenaan. Wij gebruikten hiervoor populieren multiplex. Dit omdat het makkelijk verwerkbaar is, licht van gewicht en glad is afgewerkt. Onze wand zal namelijk geverfd worden en niet behangen. Het is daarom van belang dat er niet veel knoesten in het hout zitten.
Het populierenhout boren we voor, om vervolgens te schroeven. Tussen het frame en het plaatmateriaal wordt nog een laag houtlijm geplaatst. Dit zorgt voor een extra stevige verbinding tussen het hout, wat de kans op barsten in je schilderwerk doet voorkomen.
Tip: Door het plaatmateriaal voor te boren verklein/voorkom je de kans op barsten in het hout.
Als eerste werden de zijplaten bevestigd. Aangezien ons trapgat te smal is voor het plaatmateriaal, zaagden we de voorplaat in tweeën. De bovenkant van de haard hebben wij aangehouden als maat voor de zaagsnede. Vervolgens was het tijd om de opening van de haard uit te zagen. Hiervoor maten we de opening van de haard tot de zijplaat van de voorzetwand en van de vloer tot de onderkant van de haard. Bij de bovenplaat zaagden we de opening voor het opbergkastje uit.
Stap 4: Afwerking inbouwhaard
De basis is klaar! Tijd om alles af te werken. Het hout wordt na het schuren gegrond. De gaten worden gedicht met een snelplamuur wat na het drogen wordt geschuurd. De kieren worden gekit met acrylkit. Vervolgens breng je twee lagen muurverf aan in een kleur naar keuze. Wij kozen voor ‘Gentle Stone’ en verfden het deurtje van het opbergkastje mee zodat deze helemaal wegvalt in de wand.
Benodigdheden haardombouw
- Livn inbouwhaard
- Balken op lengte van de woning
- 2 populierenhouten platen (12 mm dik)
- Kastje naar keuze
- Boor- en schroefmachine
- Schroeven
- Acrylkit
- Snelplamuur
- Verf of behang naar keuze
De kosten van het maken van de haardombouw lagen bij ons op ongeveer € 600,-. Dit is inclusief het kastje en exclusief de aanschaf van de haard.
Een haardombouw maken kan jij dankzij de uitleg en tips van Nicole met een beetje handigheid nu ook zelf! Volg @livnmadeeasy en @witzandwonen voor meer info over deze DIY en andere klustips. Enthousiast over dit doe-het-zelfproject, maar heb je nog geen inbouwhaard? Bekijk dan alle Livn inbouwhaarden.