Verwarming

De Zwitserse stookmethode: hoe en waarom?

Houtkachels komen regelmatig in kwaad daglicht. Ze zouden rookoverlast veroorzaken en slecht zijn voor het milieu. Maar wat als we je vertellen dat dit niet altijd zo is of hoeft te zijn? Het heeft alles te maken met de manier van stoken. Begin je bovenaan of onderaan? Het maakt een wezenlijk verschil. Lees verder en ontdek hoe de Zwitserse stookmethode bijdraagt aan een duurzame verbranding van hout.

Wat is de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode is dé manier om de houtkachel op een schone manier aan te steken en te laten branden. Heb jij van buren weleens klachten gehad wegens rookoverlast? Of maak jij je zorgen om de uitstoot van de houtkachel? Dan biedt de Zwitserse methode de oplossing! Veel mensen steken de houtkachel van onderen aan. De aanmaakhoutjes gaan op de bodem en de blokken hout daarbovenop. Bij de Zwitserse manier van stoken begin je niet onderaan, maar juist bovenaan. Het wordt dan ook wel ‘omgekeerd houtstoken’ of de ‘top-downmethode’ genoemd. Het resultaat? Geen onnodige rookoverlast en een sterk verminderde uitstoot van fijnstof.

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode?

Stap 1: Start met de grote stukken hout. Plaats de houtblokken op de stookbodem van de houtkachel. De kloofkant van het hout moet altijd naar boven wijzen. Zorg er ook voor dat het hout droog en schoon is! Het hout moet een vochtpercentage hebben van 15-20%.

Stap 2: Stapel kruislings stukken hout. Zorg er bij Zwitsers stoken in ieder geval voor dat er ruimte tussen de houtblokken zit. Zo kan de lucht makkelijker zijn weg vinden.

Stap 3 en 4: Plaats kleinere stukken hout. Ga door met het stapelen van houtblokken: werk hierbij van dik naar dun. In totaal heb je zo’n 6 tot 8 stukken hout nodig.

Stap 5: Plaats nu aanmaakhoutjes. Klaar met het stapelen van houtblokken? Plaats helemaal bovenop de aanmaakhoutjes en maak het af met een aanmaakblokje.

Stap 6: Ontsteek de vlam. Zet de luchttoevoer helemaal open en het vuur zal van boven naar onder branden. Zodra het vuur de grote blokken bereikt die onderop liggen, kan de luchttoevoer verminderd worden. Geniet van het sfeervolle vlammenspel!

Bovenstaand stappenplan is ook weergegeven in de illustratie hieronder.

Voordelen van de Zwitserse methode

Doordat de Zwitserse stookmethode van boven naar onder werkt, warmt het vuur langzaam op. Het is daardoor beter onder controle en brandt langer! De ontstane rookgassen worden door de hitte van het haardvuur voor het grootste gedeelte verbrand. Zo niet, stijgt het langzaam op. Al met al is Zwitsers stoken dus een stuk duurzamer en beter voor het milieu!

Duurzaam hout stoken

Als duurzaamheid en het milieu voor jou een belangrijke rol spelen, let dan goed op. De Zwitserse stookmethode levert namelijk alleen voordelen op indien er gebruik gemaakt wordt van het juiste hout. We vertelden zojuist al dat het hout droog en schoon moet zijn. Hout dat niet droog genoeg is, veroorzaakt veel rook waardoor er schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen. Sloophout waar verf of lijmresten opzitten, tast niet alleen het milieu maar zelfs je gezondheid aan! Wil je echt duurzaam bezig zijn? Kies dan voor hout met een FSC-keurmerk.

Kies de juiste houtkachel: EcoDesign 2022

Op een duurzame manier verwarmen begint natuurlijk bij de keuze voor een houtkachel. Sinds 2020 moeten houtkachels aan de EcoDesign 2022 wetgeving voldoen. Dat houdt in dat houtkachels en haarden een rendement moeten hebben van minimaal 75% en de uitstoot van fijnstof minder dan 40mg/m3 mag bedragen. Dit geldt ook voor houtkachels en haarden die reeds in gebruik zijn. Voldoet jouw kachel niet aan deze voorwaarden? Dan wordt het tijd om de situatie aan te pakken!

Wist je dat onze Livn houtkachels allemaal voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving en een rendement behalen tot wel 83%? Combineer dit met de Zwitserse manier van stoken en jij bent voorbereid op de toekomst! Bekijk ons complete assortiment houtkachels hier. 

Misschien ook interessant